Сметището край Ихтиман за което се смята, че е сред възможните причини за жестоките верижни катастрофи на автомагистрала Тракия,

...
Сметището край Ихтиман за което се смята, че е сред възможните причини за жестоките верижни катастрофи на автомагистрала Тракия,
Коментари Харесай

Кървавият ад на АМ "Тракия" е можело да се размине? Още преди часове кметът на Ихтиман знаел, че...

Сметището край Ихтиман за което се счита, че е сред възможните причини за жестоките верижни катастрофи на автомагистрала  " Тракия ", се е запалило още на 29-и юни. Тогава огънят е сподавен, само че три дни по-късно поражда нов по-сериозен пожар, който също е овладян, само че то продължава да тлее и все още. Това сподели кметът на Ихтиман Калоян Илиев, който също се придържа към формалната версия, че мъглата е главната причина за тежката верижна злополука. Той уточни, че мъглите са постоянно събитие за региона, даже през лятото.

Преди седмица сметището край Ихтиман се пали за първи път. Тогава огънят е локализиран, само че поради горещините бунището още веднъж пламва в неделя. Тогава пожарът е по-сериозен, само че благодарение на доброволци и единствено два екипа на пожарната огнената буря още веднъж е овладяна. Остава обаче димът. Според кмета на града Калоян Илиев, в случай че сметището е причина за серията от пътни произшествия през днешния ден, то произшествия са щели да станат още преди дни.

" Първият сигнал за това бунище, че дими, е на 29 юни, четвъртък. Тогава е реагирано, сподавен е пожарът. А пожарът евентуално е зародил поради високите температури, които бяха към 40 градуса, евентуално се е самозапалило от стъкло или бутилка при резултат на лупата. Потушено е тогава. В неделя е подаден втори сигнал, тогава пожарът беше много сериозен и в случай че сметището е бил казусът, още тогава щеше да стане злополука. На 2-ри имаше два екипа на пожарната, хора от общината, доброволчески отряд за погасяване на пожара, само че то продължава да си тлее. И в този момент има дим, само че той е незначителен. Освен това там има корито на река, тъй че постоянно вятърът отива към гората. Той в никакъв случай не отива към автомагистралата.

Това си е сметището на града, само че от 1 ноември 2016 година имаме решение на Министерство на околната среда и водите сметището да бъде затворено, тъй като имаме районно такова в Самоков. Ние с бутилки от минерална вода ли да го гасим това бунище. Няма ли работа, която да дава отговор за гасенето на пожари. Съдействаха в неделя за гасене на пожара, само че казусът на сметището е, че скатът, който гори, е над 30 метра висок, ние няма по какъв начин да облеем с вода това ", уточни Илиев пред Дарик.

Въпреки съществуването единствено на два екипа огнеборци, които са гасили огъня на сметището в неделя, началникът на Националния действен център към пожарната работа Тошко Бързилов уточни, че тонове вода са изсипани върху бунището, с цел да не тлее:

" Работи се интензивно. Това е тлеене. Тонове вода са изсипани там от доста места. Каквото би трябвало се прави. Там грам не е паднало дъжд, това е неприятното. Не мога да вкарам и техника и хора, тъй като не знаем какво тъкмо е прегоряло ", сподели Бързилов.

" Нормално е да има остатъчен пушек, който да излиза от там, тъй като въпреки всичко това е бунище на много години. Всякакви газове излизат изпод ".

И като изключи разновидността димящото сметище да е предизвикало верижната злополука, кметът Калоян Илиев изясни какво тъкмо е географското състояние на Ихтиман и по какъв начин мъглите са постоянно срещани: " Ако видите географското състояние, ще видите, че ние сме долина и мъглите не са необичайност при нас. И през лятото ги има. Рязката смяна на температурите въздейства за това. През последните дни имаше и температури от 12 градуса след жегите. В неделя 40 градуса, понеделник - 12 и 15 градуса. Днес още веднъж е 30 градуса. Нормално е да ги има тези мъгли, има изпарения и от реката ", сподели още кметът.

Мобилна станция мери качеството на въздуха в региона. Миналата седмица от Регионална ревизия по околна среда – София са направили инспекция, а кметът на Ихтиман е получил наставление общината да предприеме дейности за недопускане на пожар. Такъв обаче поражда и то на два пъти, а една през вчерашния ден кметът е съобщил, че огънят е сподавен, само че има леко остатъчно димене.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР